Fushata e maxhupit dhe bacit Adem për rrënimin e shqiptarëve në Maqedoni

Shkruan: Isa Mulaj Njeriu nuk është produkt i kulturës por i gjeneve, informatave dhe njohurive. Shumica e shqiptarëve të Maqedonisë janë pr...

Shkruan: Isa Mulaj

Njeriu nuk është produkt i kulturës por i gjeneve, informatave dhe njohurive. Shumica e shqiptarëve të Maqedonisë janë produkt i propagandës dhe dezinformimit
Sabri Fajzullahu është këngëtar nga Kosova. Këndon shqip, por nga fizionomia kurrë nuk duket shqiptar. Në një intervistë në Radio Kosova menjëherë pas luftës në Kosovë, një dëgjues e pyet Sabriun që t’i tregoj publikut nëse është maxhup (d.m.th. rom) siç kishte dëgjuar ai (dëgjuesi i Radio Kosovës) në publikun kosovar. “Më falni që po iu pyes, por kam dëgjuar shumë në opinion se Sabri Fejzullahu është maxhup”, ishte pyetja e dëgjuesit. I ofenduar nga kjo pyetje, Sabriu u përgjigj: “Unë jam ma shqiptar se ti (ai që po ia bënte pyetjen) dhe ai që t’ka thanë se unë jam maxhup. Unë jam i biri i “X-it” (nuk e mbaj mend emrin) dhe Sebahates.”
Në një intervistë tjetër (apo skeç humoristik) në TV, Sabriu tregon se si e ka pyetur një mik i tij:
- Sabri, tregom drejt pse bre je kaq i zi?
- Unë jam i zi n’ftyrë, por zemrën e kam t’bardhë!
- Paj çka me ba kur unë s’po muj me ta pa zemrën po veç ftyrën!
Këto pyetje-përgjigje të raportuara nga Sabri Fejzullahu në formë të alegorisë humoristike, drejtpërdrejt kuptohen ndryshe, ose sipas kuptimit që e kanë. Fytyra e zezë, e nxirë ose faqet e zeza shpesh identifikohen te shqiptartët edhe si i paftyrë, por edhe si faqezi (d.m.th. i pamoralshëm, i padinjitet, oportunist, me dy ftyra, etj). Kur qeshte Sabriu duke treguar në TV se si i ka thënë ai miku “s’po muj me ta pa zemrën po veç ftyrën”, nuk mund të na bind se ishte mahitur. Njeriut gjithmonë është më lehtë t’ia shohësh, d.m.th. t’ia kuptosh zemrën sesa fytyrën. Madje, se çfarë zemre ka, këtë më së miri e vërtetoni kur të keni pasur punë me të, e më vonë mendoni për zemrën pa e parë fare atë person. Zemrën e Sabriut të cilën nuk paska mundur t’ia shoh ai miku kur e ka shikuar në fytyrë, e shohim sot nga distanca. Në fushatën për zgjedhjet në Maqedoni 2014, Sabriu iu drejtua elektoratit të Bashkimit Demokratik për Integrim (BDI):
“Dhe, ky është ai gjaku i jonë shqiptar…M’paska marrë malli me i pa shqiptarët e tubuar në këtë numër kaq të madh. Çdo pamje e juaj në tubimet e tilla, për ta përkrahur, vlerën e populli shqiptar në Maqedoni, për ta përkrahur BDI-në. Nuk është e imja t’iu them por po iu them nga zemra – votoni ardhmërinë tuaj, votoni të ardhmen e fëmijëve tuaj, votoni lirinë e popullit shqiptar, votoni begatinë shpirtërore, ekonomike, individuale, integruese – kjo është BDI-a.”
Këtë fjalim mund ta shikoni dhe dëgjoni nga kjo adresë:
VIDEO 1: Sabri Fejzullahu i drejtohet elektoratit të BDI-së në Shkup:http://www.youtube.com/watch?v=OqjxTnYLPKg
Sipas shumë studimeve, veprimtaria kryesore, më e shpeshtë, dhe ekspertiza e romëve në përqindje më të larta se te çdo populli tjetër, është kënga dhe muzika. Nuk ka dyshim në aftësitë e Sabri Fejzullahut prej këngëtari. U kujtohet se shqiparët më së shumti nëpër dasma dhe ahengje i merrnin romët për muzikë (defatore, surlagji, tupanxhi, tarabukistë), sepse ishin ekspertë për këto punë. Por, në çka i bazon gjykimet e tij Sabriu kur e sheh BDI-në si vlerë, ardhmëri, liri ekonomike, shpirtërore dhe integruese, ose lëmitë të cilat nuk i njeh dhe s’ka kurrfarë talenti për to? Sikur të kishte marrë ndonjë shembull se çka ka bërë BDI-a, me siguri ishte dashur të nxjerrë përfundime dhe rekomandime krejtësisht të kundërta. Ne do të ofrojmë vetëm disa fakte se sa shumë i ka dëmtuar dhe vazhdon t’i dëmton BDI-a shqiptarët në Maqedoni dhe Kosovë. Sabriu dhe vetë BDI-a janë të mirëseardhur t’i kontestojnë.
1. BDI si instrument i qeverisë së Maqedonisë kundër shqiptarëve
Cilat janë të arriturat e BDI-së sa ishte në bashkëqeverisje me VMRO-në? Marrëveshja e Ohrit erdhi si rezultat i luftës së UÇK-së (Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare) të cilën e kanë bërë edhe shqiptarët e Kosovës. Marrëveshja e arritur me ndërmjetësimin e faktorit ndërkombëtar u dha të drejta shqiptarëve në përfaqësim më të madh, vetëqeverisje dhe bashkëqeverisje në qeverinë e Maqedonisë. BDI hyri në koalicion qeverisës me partinë e s. maqedonëve VMRO për të krijuar një përshtypje në qarqet ndërkombëtare se sa Marrëveshja Kornizë e Ohrit po u jep shqiptarëve përfaqësim në qeveri. Përndryshe, VMRO-ja shumë më lehtë do ta krijonte qeverinë në koalicion me partinë opozitare s. maqedonase (bullagarëve të Maqedonisë së sotme) LSDM (Lidhja Social Demokrate e Maqedonisë).
Shkurt e shqip, të “arriturat” kryesore të BDI-së gjatë mandatit të saj në qeveri, janë:
- korrupsioni dhe nepotizmi, duke përfshirë punësimet e policëve shqiptarë me ryshfete në shumën mesatare prej 5 000 eurove, shumë të cilën ata nuk mund ta marrin në atë punë për një vit pa konsumuar asgjë nga ajo pagë;
- bllokimi i kufirit me Kosovën dhe zhvendosja e tatimeve të shqiptarëve për investime në zonat që sundohen nga s. maqedonët;
- kriminalizimi i arsimit të lartë, sidomos në Universitetin Shtetëror të Tetovës (USHT) ku ka shpërndarë mijëra diploma si të ishte shtypshkronje e jo universitet;
- bojkoti i zgjedhjeve presidenciale më 13 prill 2014 për interesa të s. maqedonëve;
- shfytëzimi i pushtetit të Maqedonisë për qërime hesapesh familjare, shanazhe, kërcënime, dhe haraçe;
- bashkëqeverisës i projektit Shkupi 2014 që po shkrin qindra miliona euro;
- ndryshimi i rrjedhës së lumit Radika i cili nëpër Dibër kalon në Shqipëri – kthimi i tij në Mavrovën e sunduar nga s. maqedonët e pastaj derdhja në Vardar prej nga përfundon në detin Egje të Greqisë;
- shitja e qendrës turistike dhe të skijimit Kodra e Diellit (Popova Shapka) mbi Tetovë s. maqedonëve;
- shfrytëzimi i disa njerëzve nga Kosova për propagandë dhe gënjeshtra në fushata zgjedhore në Maqedoni;
- e shumë të tjera.
2. A e dini pse BDI-a i ftonte shqiptarët për bojkot të zgjedhjeve për kryetar të Maqedonisë?
Disa shqiptarë, sidomos këtu në Kosovë, ende nuk e dijnë se për çfarë qëllimi real BDI-a i bojkotoj zgjedhjet për kryetar të Maqedonisë. Arsyetimin që e jepte BDI-a ishte parulla e saj “Jo president jokonsensual!”, sepse vetë kjo parti nuk kishte kë ta kandidoj nga radhët e veta, dhe meqenëse nuk kishte kandidat, doli kundër çdo kandidature të shqiptarëve. Njerëzit e vet më të mirë BDI-a ia ka ata që e sundojnë, e këta janë të partisë në pushtet VMRO të cilat nuk janë shqiptarë. Partia Demokratike Shqiptare (PDSh) kishte dalë me kandidatin Ilaz Halimin. Ai është nga Kosova (rrethi i Ferizajt) siç është edhe kryetari i PDSh-së Menduh Thaçi (nga Kaçaniku). Kandidatura e z. Halimi ishte një lëvizje e mirë edhe në arenën ndërkombëtare dhe në përputhje me Merrëveshje e Ohrit për rritjen e rolit të shqiptarëve në organet shtetërore të Maqedonisë. Kundër këtij faktorizimi shqiptar doli BDI-a dhe Ali Ahmeti. Pasojat e klëtij bojkoti ishin dhe janë të shumëfishta dhe të drejtuara kundër shqiptarëve për fuqizimin e s. maqedonëve. Ja pasojat:
1) Thirrja për bojkot bëhej nga partia në koalicion qeverisës me VMRO-në. Kjo u kuptua nga diplomacia evropiane se shkelës të marrëveshjes për bashkëqeverisje, që nuk duan t’i ushtrojnë të drejtat e tyre, janë shqiptarët. Me këtë s. maqedonët fituan moralisht para botës duke lënë përshtypjen se shqiptarët nuk duan të drejta por bojkot dhe shantazhe për t’i minuar institucionet e Maqedonisë që janë pronë edhe të shqiptarëve. Dyshohet, dhe kjo nuk është larg mendsh se këtë bojkot të BDI-së e ka urdhëruar VMRO-ja drejtpërdrejt nepërmjet Ali Ahmetit, dhe këtë me qëllim shumë të qartë – që garën për kryetar ta fitoj kandidati i VMRO-së Giorgie Ivanov. Ata që mund ta sfidonin fitimin e shumicës së nevojshme të votave, ishin shqiptarët, çka do t’i shtynte pashmangshëm kandidatët në balotazh të kërkojnë ndihmën e shqiptarëve.
2) Pikërisht bojkoti ishte në favor të kryetarit jo konsensual sepse me mënjanimin e diku 130 000 votave sa llogaritej që mund t’i ketë BDI-a, plus gjysma e PDSh-së që nuk votoj nga kërcënimet e drejtpërdrejta të BDI-së, që do të thotë se me mbi 200 000 vota shqiptarët ishin ata që vendosnin se kush do të jetë kryetar i Maqedonisë, Giorgie Ivanov apo Stevo Pendarovski. Me eliminimin e votuesve shqiptarë, Ivanovi fitoj shumicën e atyre që votuan (51.67%) e nevojshme, por edhe Pendarovski fitoj shumë (37.52%). Ky ishte qëllimi i BDI-së – defaktorizimi i shqiptarëve. Ivanov dhe Pendarovski shkojnë në balotazh pasi pjesëmarrja në votim nuk kishte arritur mbi 50%. Po të merrnin pjesë shqiptarët, të dy kandidatët do të merrnin nën 40%, çka ka ndodhur edhe në zgjedhjet e mëhershme.
3) BDI-a i etikentonte zyrtarisht të gjithë ata shqiptarë që kishin vendosur të marrin pjesë në zgjedhjet për kryetar të Maqedonisë si antikombëtarë (ndoshta ka menduar si anti-s.maqedonas). Partitë politike dhe zyrtarët s. maqedonase nuk mund t’i ftonin shqiptarët për bojkotin e zgjedhjeve, sepse kështu do ta bindnin faktorin ndërkombëtar që ndërmjetësoj Marrëveshjen e Ohrit, se shqiptarët në Maqedoni prapë janë të diskriminuar dhe shantazhuar. Por s. maqedonët për ta shfajësuar veten dhe t’i mbetet faji shqiptarëve, kanë BDI-në qeveri që ua kryen punën.
4) BDI po bënë fushatë për zgjedhjet parlamentare me parullën: “Bashkë më mirë, bashkë më të fortë, të bashkuar në Evropë!” Çfarë integrimi dhe bashkimi sjellë thirrja për bojkot të së drejtës tuaj? Ku do të integrohesh kur nga pozita e qeverisë e kërcënon elektoratin shqiptar që të mos votoj? Në çfarë Evrope do të integroheni kur vetë diplomacia evropiane (ka pasur një reagim ndaj bojkotit nga kancelarja gjermane Angela Merkel) ta bënë me dije: “Kush dreqin je ti që bën thirrje për bojkot pas gjithë atyre investimeve që i kemi bërë ne për t’u dhënë të drejta më të mëdha në qeverisje të Maqedonisë, madje me diskriminime pozitive? U japim ministri të cilat me 14-15 deputetë (nga gjithsej 120 sa ka kuvendi) kurrë nuk mund t’i fitoni dhe as që i meritoni? Për këto të drejta edhe keni luftuar, dhe tani po i bojkotoni?”
5) Kryetari i Maqedonisë zgjidhet me apo pa bojkotin e shqiptarëve. Ndonjë shqiptari mund t’i duket akt patriotik bojkoti, por në pyetje është roli politik që duhet ta luajnë shqiptarët, shpesh herë edhe vendimtar, siç është zgjedhja e kryetarit. Nuk qëndron ajo logjika se nëse kandidati shqiptar nuk ka gjasa të fitoj, atëherë duhet bojkotuar zgjedhjet. Bojkoti është më i keq dhe i dëmton shqiptarët. Ja pse; po të votonin masovikisht shqiptarët për Ilaz Halimin, gara do të bëhej më e barabartë dhe asnjëri nga kandidatët nuk do ta fitonte kurrë 50%. Në balotazh kandidatët s. maqedonas do t’iu ofroheshin kandidatit shqiptar dhe shqiptarëve (pavarësisht se të cilës parti janë) për ndihmë që ta fitojnë garën. Kandidati i LSDM-së Stevo Pendarovski madje e kishte llogaritur fort mirë mundësinë që ta fitoj postin me ndihmën e shqiptarëve, prandaj edhe dilte nëpër terren dhe shprehej shqip. BDI-së kjo nuk i konvenonte dhe duhej ta përkrahte kandidatin e VMRO-së. Mënyra më e mirë e BDI-së ishte thirrja për bojkot, ani pse kjo ishte partia që do të duhej ta mbështeste daljen masive të shqiptarëve jo vetëm për të votuar për kandidatin shqiptar, por edhe për shkak se ishte në qeveri.
6) Gjersa kandidatët s. maqedonas me pjesëmarrjen masive të shqiptarëve do t’u drejtoheshin shqiptarëve për ndihmë sepse nuk do të mund ta fitonin shumicën, pas bojkotit ata zgjidhen, cilido qoftë. Në këtë rast VMRO-ja, apo edhe LSDM-ja, nuk kanë nevojë të vijnë në zyrat e partive shqiptare dhe t’iu luten për t’i mbështetur në zgjedhjen e kryetarit të shtetit, dhe thjeshtë mund t’u thonë: “Kush jeni ju (shqiptarët)? Ne e zgjedhim kryetarit e shtetit si të duam dhe s’kemi nevojë për juve. Mbylleni gojën dhe varni.” Prandaj, thelbi i pjesëmarrjes masive në zgjedhjen e kryetarit është ky: që të detyrohen s.maqedonët të kërkojnë ndihmën dhe mendimet e shqiptarëve. Nëse shqiptarëve nuk u pëlqen njëri kryetar, në mandatin e ardhshëm ata mund ta akuzojnë dhe ta mbështesin tjetrin i cili është më i mirë për interesat e shqiptarëve. E tërë kjo lojë politike që disa shqiptarë nuk po duan ta kuptojnë, është t’iu tregohet kandidatëve të partive s.maqedone se çelësin e zgjedhjes së kryetarit e kemi ne, pavarësisht se ai nuk është shqiptar. Derisa i detyron ata të vijnë në zyrat tuaja për ndihmë dhe propozime, je faktorë shumë i rëndësishëm, ndërsa kur i bojkoton zgjedhjet, u jep shanse të mira kandidatëve s. maqedonas të vendosin vetë dhe mund t’u thonë shqiptarëve “kush jeni ju, dhe çfarë kuptimi keni?”
7) Se a u bë bojkoti i zgjedhjeve për kryetar nga budallallëku i BDI-së, apo, siç flitet në opinionin e gjërë të shqiptarëve në opozitë në Maqedoni se Ali Ahmetin e ka në grusht kryeministri Nikolla Gruevski dhe po e detyron të veproj dëmshëm kundër shqiptarëve, se përndryshe, Gruevski vetëm ia heq pluhurin dosjeve kundër Alisë dhe e dërgon në burg, një gjë është shumë e qartë dhe duket për ledine – shqiptarët e Maqedonisë (shumica e atyre që i bojkotuan zgjedhjet) humbën dhe u diskredituan në aspektin taktik dhe strategjik, ndërsa përfitoj VMRO-ja .
8) Për të gjithë ata shqiptarë nga Kosova që nuk kanë qenë vetë në rrjedha se si u zhvilluan (bojkotuan) zgjedhjet nga shqiptarët në Maqedoni, i lus që të mos ia fusin kot nga distanca por të njihen për së afërmi me metodat e shantazhit dhe kërcënimeve të BDI-së kundër të gjithë shqiptarëve që donin të votonin për kandidatin shqiptar Ilaz Halimi. Metodat që i përdori BDI-a sot nuk hasen askund, pos ndoshta në shtetet me diktatura absolute të frikshme. BDI-a nuk ka lënë gati asnjë shqiptarë në Maqedoni që ka telefonin celular pa i dërguar porosi me përmbajtjen “Bojkoto zgjedhjet antikombëtare. Kush merr pjesë në këto zgjedhje është tradhtar.” Këto dërgoheshin nga shtabi i BDI-së. Thirrje për bojkot transmetoheshin edhe në televizionin shërbetor të BDI-së Alsat-M.
9) Thirrjeve për bojkot u përgjigjeshin shumë lehtë gjysmë-analfabetët shqiptarë të BDI-së të përqendruar kryesisht në rajonin e jugpërendimit (Kërçovë, Dibër, Strugë dhe zonat fshatare me një lloj identiteti gjysagjel). Ali Ahmeti u kishte rekomanduar në fushatë simpatizuesve të tillë (por edhe shqiptarëve të Maqedonisë) në Studeniçan të Shkupit që t’i ruajnë dhentë dhë të mbjellin sallata, se rrugët do t’ua asfaltoj më vonë. Ai po ashtu i bënë thirrje popullit që t’i ruaj delet në Maqedoni e të mos shkojnë në Itali për të njëjtën gjë. Populli në vend se ta ndëshkoj për këtë fyerje që po i bëhej, dëgjoj thirrjen e tij për bojkot. Njerëzi e mençur reagonin: “Po mirë ua bënë Aliu këtij populli frikacakë dhe bythagji!”
10) Bojkoti nuk funksiononte vetëm nëpërmjet propagandës, por edhe me kërcënime të drejtpërdrejta. Sa e sa njeriu ka në celularin e tij porosinë e dërguar nga aktivistë të BDI-së, me përbajtje të tilla si “Mos dil n’zgjedhje se kem me t’i q* robt me t’faru!” Këso kërcënime me gjasë i janë drejtuar edhe Komandant Hoxhës i cili qe detyruar me ekipin e tij ta bëjë për spital një kërcënues të BDI-së. Por të tjerët mbeten të frikësuar nga aktivistët e BDI-së.
11) Dhe shihi tani faktet tronditëse të metodave UDB-ashe të BDI-së! Në ditën e 13 prillit 2014 kur po mbaheshin zgjedhjet për kryetar, aktivistët e BDI-së që po i bojkotonin zgjedhjet, gjendeshin kudo afër qendrave të votimit si vrojtues dhe spiunë. Qëllimi i tyre ishte ta bëjnë identifikimin e njerëzve që po dilnin në zgjedhje të cilët i kishte shpallur tradhtarë dhe antikombëtarë. Edhe pse për një pjesë e dinin se nuk janë të BDI-së por të partive tjera shqiptare si PDSh dhe RDK, aktivistët e BDI-së donin t’i identifikonin njërëzit që nuk po e respktojnë thirrjen (dhe kërcënimet) për bojkot. Nuk dihet se për çka u shërbente kjo bazë e të dhënave BDI-së dhe ku do të përfundoj. Ka infinit raste kur të punësuarit shqiptarë nëpër institucione publike, private dhe afaristë janë kërcënuar nga BDI-a që të mos dalin në votime, se përndryshe bandat e Ali Ahmetit do t’ua sjellin inspektorët e shtetit te dera, do ta përjashtojnë nga funksioni i mësimdhënësit në shkollë, do t’ia ndalojnë të bëjnë biznes me persona juridik të vendit dhe të huaj, e të ngjashme, pavarësisht se shumica e këtyre votuesve ishin neutralë ose politikisht të luhatshëm. E diela e 13 prillit në disa vendvotime në Tetovë do të mbahet mend për një fakt interesant por edhe tronditës; shumë familje kishin dërguar vetëm gratë për të votuar, disa të mbështjellura me shamija për herë të parë (nuk kishin të bëjnë me shami për çështje fetare por për të mos u identifikuar nga “vëzhguesit”), sepse mpshkujt nuk guxonin të dukeshin duke votuar nga frika se do të identifikohen nga bandat e BDI-së. Sikur gjëra të tilla të ndodhnin në çfarçdo shteti, duke përfshirë edhe Kosovën kur sitemi i drejtësisë është mjaft i diskredituar, menjëherë do të reagohej. Në Maqedoni kjo nuk po ndodh me shqiptarët. Qeveria e atjeshme, pjesë e së cilës është edhe BDI, ka njohuri se çka është duke bërë BDI-a, gjë që asnjë parti s. maqedone ose vetë qeveria nuk guxon të përdorë metoda kaq të poshtra të shantazheve dhe kërcënimeve qoftë edhe kundër një qytetari të vetëm s.maqedonas me rastin e zgjedhjeve.
3. Shqipëria etnike për bllokada ekonomike ndërmjet shqiptarëve
Me një pjesë të popullsisë së Kosovës është e mundur të manipulohet deri në pakufi. E dini se cila është kjo pjesë? Është ajo që nuk i intereson dhe nuk mban llogari se sa të zezat ua bëjnë pushtetarët, ose ata që menjëherë turren të komentojnë kundër jush kur synoni ta sqaroni ndonjë dukuri, pra merren me ju, e jo me temën. Kështu ndodhi për Mimoza Kusarin kur disa e shpallnin heroinë në raport me mosmarrëveshjen tregtare që ndodhi ndërmjet Kosovës dhe Maqedonisë gjatë javës së dytë të shtatorit 2013. Ndonëse shumica e kosovarëve e mbështeten vendimin e Ministrisë së Tregtisë dhe Industrisë (MTI) të Republikës së Kosovës të cilën e udhëhiqte Mimoza, si hakmarrje kundër vendimit të Qeverisë së Maqedonisë për ndalimin e importit të përkohshëm të grurit nga Kosova, pak kush e di arsyen pse Mimoza vendosi të ndaloj importin nga Maqedonia. Pavarësisht se vetë Mimoza e di pse e bëri këtë dhe shumica prej nesh mendojmë se kjo ishte fushatë politike personale e saj për zgjedhjet komunale për ta ngritur rejtingun e saj pas keqpërdorimeve të shumta ekonomike që i ka bërë, si për shembull me çimento, naftë dhe patate.A mund ta harroj kush faktin se Mimoza deri kohëve të fundit luftën kryesore e ka zhvilluar kundër Shqipërisë për llogari të serbëve dhe bullgarëve? A e dini edhe tjetrin fakt se ministri i tregtisë së Maqedonisë ishte Valon Saraqini(ovski) nga radhët e BDI-së që e bllokoj kufirin? A e dini se Valoni është nga Gjakova sikurse Mimoza? A e dini se e tëra ishte punë e dy gjakovarëve për interesa të tyre personale, e më shumë të VMRO-së, apo nuk keni dëgjuar kurrë për nepotizmin dhe lokalizmin gjakovar që e zë vendin e parë tek shqiptarët?
Nga bllokada nuk përfitoj askush përpos Mimozës dhe Valonit, ndërsa në terminologjinë ekonomike dhe të teorisë së lojërave kjo është “lose-lose situatën” (situatë humbje-humbje). Nuk është sikur në lojën e futbollit, të shahut, kazinove, ose letrave kur një palë fiton e tjetra humb, ose humbje-fitim (sa humb njëri, po aq fiton tjetri). Humbje-humbje është situatë edhe më e keqe. Parimisht mendohet se Maqedonia humbi më shumë, e Kosova më pak, por realisht më së shumti humbën vetëm shqiptarët në të dyja anët sepse tregtia e Maqedonisë me Kosovën bëhet kryesisht nëpërmjet shqiptarëve. Ky ishte rezultat i BDI-së dhe ministrisë që e udhëheq.
4. Adem Demaçi: nga heroi në oportunist dhe matufAdem Demaçi pas luftës në Kosovë ishte në trend të harresës si mall ose produkt i konsumuar që nuk mund të shfrytëzohej për diçka të dobishme ose revolucionare në dobi të popullit. Përpos që i merrte shumë gjëra shabllon, vërehej tendenca se ai mund të bëhet vegël e manipulimit politik nga parti të caktuara, çka do ta degjeneronte karakterin e tij. Duke e ditur këtë, Shkëlzen Gashi bëri një biografi për të, me qëllim që t’ia rikujtoj opinionit, sidomos gjeneratave të reja, sakrificat e tij kundër shtypjes serbe dhe vuajtjet nëpër burgjet e Jugosllavisë. Unë ia bëra një analizë biografisë së shkruar ku e lavdëroja Demaçin (në bazë të librit për biografinë e tij) për dinjitetin dhe qëndrimet e tij. Ishte koha kur Kosova e pas luftës ende udhëhiqej nga protektorati ndërkombëtar. Shqiptarët e Kosovës e ndienin veten disi me liri të falur ose dhuruar (liria nuk falet; ajo fitohet), me të madhe i adhuronin të huajt si një lloj kulti shpëtimtar me atribute mbinjerëzore. Disa shqiptarë filluan t’u ngjesin emra fëmijëve të vet si Klinton, Tonibler dhe mburreshin shumë për këto punë. Nuk u intersonte aq prejardhja e tyre apo të çfarë kombi janë. Periudha të ngjashme të respektit deri në absurd për të huajt kanë ekzistuar gjithmonë tek shqiptarët. Kulmin e kishin arritur në Shqipëri gjatë miqësisë shqiptaro-sovjetike me emrat Josif, Marenglen, Natasha, Natalia, Mollotov. Shkrimtari i sotëm Moikom Zeqo dikur ishte Mollotov Zeqo (shih Sabri Maxhuni – Novosella “Rezistenca shqiptare ndërmjet dy zjarreve”). Edhe te shqiptarët e Kosovës në Jugosllavi filluan të masivizohen emrat, ndonëse shqip, Vllaznim dhe Bashkim, që u viheshin djemve shqiptarë, më së shumti dy djemve nga të njëjtit prind ose vëllëzërve. Kjo bëhej në shenjë respekti për parullën e Titos “Vëllazërim-Bashkim” ndërmjet popujve në Jugosllavinë e dytë. Kur shkoi ai sundim dhe u zëvendësua me tjetrin të huaj (nga gjysma e 1999-es e këndej) edhe emrat Vllaznim, Bashkim, Mollotov, u zëvendësuan me Klinton, Tonibler, vetëm për të shfaqur gatishmërinë e ikjes nga vetvetja, ose siç thotë një shprehje “shqiptarët n’kerr t’kujt hypin, kangën e tij e knojnë.” Nuk llogarisin se nga i njëjti kerr mund t’u kthehet bumerangu, sepse kohët ndryshojnë dhe shumë gjërave u del boja vetvetiu. Sot, kundërshtarët më të mëdhenj për themelimin e një tribunali, i cili tash po quhet “gjykatë speciale”, për gjykimin e UÇK-së (Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës) janë shqiptarët me emrat Klinton dhe Tonibler, të cilët nuk duan ta kuptojnë faktin se mbështetësit më të fortë për këtë gjykatë speciale janë ambasada amerikane dhe britanike në Prishtinë, respektivisht ambasadorët Tracey Jacobson dhe Ian Cliff. Për këto dhe shumë arsye tjera të mëparshme duhej promovuar sakrifica dhe vuajtjet e Adem Demaçit gjatë Jugosllavisë së dytë për të drejtat e shqiptarëve si mësim.
Mirëpo, do të jetë pikërisht Demaçi dhe vizioni i tij i huqjes së madhe pas lirimit nga burgu që i detyronte shqiptarët të identifikoheshin me respektin e pakonsensus për shtetet perëndimore. Demaçi me vetëdije, mosdija apo budallallëku ishte për shkatërrimin fizik të shqiptarëve në Kosovë në kohën kur e refuzonte Marrëveshjen e Rambujesë, do të thotë intervenimin ushtarak të NATO-s kundër Serbisë. Në analizën e biografisë së tij, këtë lapsus fatal të Demaçit u munduam ta mbulojmë me faktin se shqiptarët e Kosovës pas luftës, sidomos udhëheqësia politike, ishin bërë servilë aq të dëmshëm ndaj të huajve sa që pranonin çdo gjë pa kusht dhe ankoheshin për veprimet e tyre të këqija se “kështu po na thonë miqtë ndërkombëtarë – s’po kem qare!” Demaçi i interpretonte këto si pasojë e Marrëveshjes së Rambujesë, çka në fakt shumica nuk ishin. Ai mbetej ende në kornizat e respektit për sakrificën e tij nga e kaluara përkundër rritjes së hamendjeve në popull se nuk po ia qëllon më, ose thjeshtë e ka gabim, por që i falej shkaku i së kaluarës të tij. Rrjedhat e ngjarjeve dhe vetë veprimet e Demaçit prej pas luftës e deri më sot nxorën në shesh se ky nuk është fare njeri i vizionit por një budalla, kapaciteti i trurit të të cilit mund të jetë i barabartë me atë të një peshku në detin e veriut. Më e tmerrshmja është se Demaçi vazhdon ta dezinformoj dhe mashtron një pjesë të madhe të popullsisë përballë realitetit që shihet me sy. Ai vetë nuk ka faj meqenëse sot, sasia e informatave është aq e madhe dhe e shpejtë sa që truri i bacit Adem të rrokatur nuk është në gjendje t’i thitë, analizoj, përpunoj dhe nxjerrë interpretimin e tyre në përputhje me realitetin. Fajtorë janë disa media, me theks të posaçëm Alsat-M, i cili e quan bacin e matufosur “veprimtar i shquar i çështjes shqiptare dhe nderi i kombit.”
Është e vërtetë se Demaçi i pat quajtur shumicën e politikanëve shqiptarë të Kosovës mafiozë pas vrasjes së dy protestuesve paqësor më 10 shkurt 2007 nga pjesëtarët rumunë të policisë së UNMIK-ut. Këtu kishte të drejtë gjersa edhe një pjesë e popullit që i votonte këta mafiozë disi pajtoheshin se rumunët kanë të drejtë t’i vrasin shqiptarët në qendër të Prishtinës, se nuk duhet të reagojmë, duhet të rrijmë urtë dhe të mos e lypim (belanë ose vrasjet nga të huajt në shtëpinë tonë)! Demaçi në atë rast e kishte quajtur Hashim Thaçin “mafioz të kulluar.” Ndoshta kishte të drejtë, por duket se e ka bërë me një prapavijë të caktuar – derisa qeveria Thaçi t’ia ndajë një pension të majmë për ta orientuar ndryshe mendjen e vogël të tij. Për Demaçin, politikanët tjerë ende mund të jenë mafiozë. Thaçin nga mafiozi i kulluar tash e ka kthyer në hero pasi ky ia lyu me pare. Kjo lë përshtypjen se edhe gjatë Jugosllavisë, Demaçi po sakrifikonte për shqiptarët shkaku se pushteti i atëhershëm nuk kishte synuar ta bëjë argat të vetes me pagesë sikur Thaçi. Kjo do të vërtetohet edhe me fushatën që po e bënë Demaçi për rrënimin e shqiptarëve në Maqedoni në kuadër të BDI-së dhe Ali Ahmetit.
E theksuam më herët se Adem Demaçi pas luftës gjithnjë e më shumë e ka humbur kontaktin me realitetin në Kosovë, se është në kërkim të oportunizmit të cilin edhe po e gjënë në bazë të sakrificës nga e kaluara që duket se i është imponuar. Fadil Hoxha, Ali Shukriu, Kolë Shiroka, UDB-ja dhe komunistët serbë me gjasë nuk kanë vërejtur ndonjë talent konkret të tij që do të mund të shfrytëzohej. Talenti i tij tani është i përshtatshëm për t’u shfrytëzuar nga, siç i quante vetë Demaçi në të kaluarën e afërt, mafiozë të kulluar dhe punëtorët praktik të nacionalizmit s.maqedonas si Ali Ahmeti. Të dy, si Demaçin ashtu edhe Ali Ahmetin i përcjellë veprimtaria nga “patrioti” në argat të zellshëm kundër shqiptarëve. Ahmeti u thirr në luftën e UÇK-së sa për të hyrë në emër të shqiptarëve në qeverinë e Nikolla Gruevskit, sikur Demaçi me “patriotizmin” e tij për t’u bërë vegël e mafiozëve të kulluar, duke arritur kulmin me kryemafiozin dhe anti-shqiptarin Ali Ahmeti. Për shqiptarët e Maqedonisë, por edhe të Kosovës dhe Shqipërisë, asnjë politikan nuk është më i dëmshëm për interesat kombëtare të tyre se Ali Ahmeti. Kushqo le ta mbajë si të dojë, por faktet nga terrni flasin se i tërë emërtimi fjalë për fjalë i partisë Bashkimi Demokratik për Integrim qëndron për domethëniet e kundërta. FAKTE:
1) Lënia e qëllimshme pas dore e infrastrukturës rrugore me Kosovën dhe Shqipërinë, dhe investimi i deri në 500 milionë eurove në objekte, monumente e statuja në një hapësirë brenda një kilomteri në qendër të Shkupit për “identitetin e ri” të s. maqedonëve, nuk është bashkim, por ndarje e shqiptarëve.
2) Detyrimi në bojkot është përçarje dhe ndarje e shqiptarëve. Fushata masive me kërcënime të hapura dhe të drejtpërdrejta kundër të gjithë atyre që nuk janë me BDI-në (ose edhe me VMRO-në), tregon për synimet e BDI-së të instaloj një diktat sikur të UDB-së kundër shqiptarëve gjatë kohës së Rankoviqit. I vetmi dallim është se BDI-a e bënë këtë në cilësinë e argatit të partisë nacionaliste s. maqedonase VMRO, pra kemi bashkim me VMRO-në kundër shqiptarëve. Sa është kjo demokratike?
3) Bllokimi i kufirit me Kosovën në perëndim, ndryshimi i rrjedhjes natyrore të lumit Radika nga perëndimi ose zonat shqiptare për në Shqipëri në zonat e Maqedonisë kah lindja, nuk ka asgjë të përbashkët me integrimin në Evropë, e aq më pak me atë shqiptar. Ali Ahmeti dhe BDI-a po të kishin mundësi do t’ia ndërronin drejtimin për në lindje edhe Drinit të Zi dhe të Bardhë. Këta e shohin bashkimin dhe integrimin shqiptar dhe evropian vetëm duke e zhvendosur kapitalin, projektet dhe tatimet e shqiptarëve në drejtim të Bullgarisë. Devijimi i lumit Radika nga drejtimi për në Shqipëri në Mavrovë është shembulli më i paskrupullt jo vetëm i ndarjes, por edhe diskriminim unikat që e lejojnë vetëm shqiptarët. Ndryshimet e tilla janë të ndaluara me konventat ndërkombëtare. Ndërkombëtarët dhe s. maqedonët nuk kanë faj. Fajin e ka BDI-a për të cilën Adem Demaçi bënë propagandë, dhe askush tjetër. Qeveria e BDI-së e “arsyeton” këtë devijim të Radikës për në Mavrovë për prodhimin e rrymës në bazë të një projekti të Bankës Botërore. A ia ka sqaruar BDI-a Bankës Botërore se devijimi i lumit është i ndaluar? Teksa po e përmendi këtë rast, m’u kujtua një shprehje e faqes humoristike xenini.com, e cila thotë: “Zoti i ruan shqiptarët, por vetëm për eksperimente!”
Sabri maxhupi dhe Adem Demaçi i rrokatur e matufosur nëse nuk marrin vesh nga këto fakte, mund t’i hapin sytë e të shohin se çka po ndodh në realitet. Shqiptarët e Maqedonisë po ashtu duhet t’u besojnë syve të tyre, e jo kopallave të BDI-së, maxhupit dhe matufit. Përndryshe, nëse dorëzohen dhe pajtohen me këto pisllëqe, atëherë enciklopedia e s. maqedonëve ka të drejtë kur i quan shqiptarët e Maqedonisë si komb maxhup. Ai që nuk e ndien veten të tillë, duhet të mos pajtohet dhe t’i luftoj të zezat e raportuara më lartë nga pika 1 deri në 3.
5. Adem Demaçi bënë ftesë për t’i dëmtuar shqiptarët dhe ta fuqizoj VMRO-nëSe Demaçin e ka gëlltitur Ali Ahmeti me një grusht para dhe e nxjerr si papagall të leh, këtë nuk mund ta vëjë në dyshim as vetë Demaçi. Fushata kundër Ilaz Halimit u zhvillua më së shumti në televizionin Alsat-M. Aty Demaçi drejton akuza kundër PDSh-së pse ka nxjerrë kandiat për kryetar të Maqedonisë, dhe i bënë thirrje pa fije turpi kësaj partie dhe shqiptarëve të Maqedonisë që të veprojnë sipas diktatit të Ali Ahmetit, pra të bojkotojnë zgjedhjet. Alsati e titullon emisionin “Rruga e drejt”. Demaçin e krisur dhe të rrokatur e quan “Nderi i kombit.” Demaçi nuk ka sy të shoh se të gjitha rrugët e BDI-së qojnë në gojë të s. maqedonëve, serbëve dhe bullgarëve. Këtu e keni papagallin e Ali Ahmetit, Adem Demaçin duke bërë agjitacion dhe propagandë kundër shqiptare:
VIDEO 2: Shpifjet e Adem Demaçt: https://www.youtube.com/watch?v=3PvEop8oXEg
Demaçi më tutje ishte pyetur rreth një deklarate që e kishte bërë në RTK, se kinse paska drejtuar një kërcënim kundër për partitë e s. maqedonasve. Përgjigja e tij në kët pyetje ishte: “Mos të mashtrohet askush se ne [kosovarët] mund të rrimë duarkryq se çfarë bëhet me këta shqiptarë sepse këta shqiptarë, kur ishim ne ngushtë, na dhanë bukë, na strehuan, na ndihmuan.”
Po, është e vërtetë se shqiptarët e Maqedonisë na kanë strehuar dhe jap bukë gjatë luftës në Kosovë, vetëm se Demaçi gabon shumë rëndë kur e përdorë shumësin ku e përfshin edhe veten. Demaçit në atë kohë i ka dhënë bukë regjimi i Millosheviqit midis Prishtine. Vetë Demaçi shëtiste lirshëm gjatë luftës në Kosovë dhe e bënte kokrrën e sefasë. Askush nuk e ngucte sepse ishte askushi. Tek e fundit, as regjimit nuk i ka bërë përshtypje ta maltretoj apo deportoj një budalla prej të cilit nuk mund të pritet asgjë pos llafeve të vjetëruara dhe të pakuptimta.
Edhe te Demaçi hasim nepotizëm për karrierë në emër të patriotizmit. Besnik Prishtina është djali i tij me letërnjoftimin Shqiptar (Adem) Demaçi. Ai i bënte fushatë babait të tij për pozitën e kryetarit të Kosovës. I dërgon letër publike të hapur ish-ambasadorit amerikan në Kosovë, Christopher Dell, ku e njofton se ai në cilësinë e ambasadorit do të duhej t’ia zgjedhte babain (Ademin) kryetar të Kosovës. E akuzon Dellin se ka qenë pengesa kryesore pse prindi i autorit Besnik Prishtina (Shqiptar Demaçit) nuk është zgjedhur kryetar. Ia lavdëron Besnik Prishtina babain e vet (Adem Demaçin) ambasadorit Dell në kupë të qiellit, duke i thënë se është vlera më e madhe e 15 milionë shqiptarëve në botë (e ka dyfishuar numrin e shqiptarëve). E akuzon Dellin pse ia injoroj babain dhe e zgjodhi Atifete Jahjagën, duke mos e ditur se Atifetja së paku i ka bythët e mira, e Demaçi nuk ka as mend! Ja ku është letra e tij:
http://www.albaniapress.com/lajme/15381/Leter-publike-Ambasadorit-te-SHBA-Christopher-Dell-ne-lidhje-me-deklaraten-per-marreveshjen-e-Brukselit-.html
Po t’i drejtohej ndonjë mafiozi tjetër pak më të ndershëm se Delli, disi do të isha pajtuar me djalin e Adem Demaçit, por vetë fakti se i është drejtuar personit të huaj më të kritikuar dhe më kontravers në Kosovë, tregon se sa larg mund të shkoj oportunizmi dhe llaskucëria e demaçizmit! Tek e fundit, Besnik Prishtina ka të drejtë ta lavdëroj babain e tij sepse është i tij, por nuk ka aspak të drejtë t’i quaj tradhëtarë të gjithë ata që e vërtetojnë se koha e Adem Demaçit dhe mendimet e tij të budallta prej vitit 1999 kanë perënduar dhe vdekur, sepse po i dëmton shumë shqiptarët. Ja çka thotë Besnik Prishtina për babain e vet:
http://www.radiokosovaelire.com/marketing.php?nav=10,2&id=8656
6. Nepotizmi në pushtet, strukturat klanore dhe mafioze të BDI-sëNjë prej arsyeve që shumë njerëz në mesin e shqiptarëve por edhe shumë të huaj shpesh i identifikojnë shqiptarët si një popull tjetër maxhup, është kur bëjnë krahasimin e mentalitetit të shqiptarëve rreth shtet ndërtimit dhe pushtetit. Pse jetojnë në shekullin XXI dhe në dispozicion është teknologjia moderne, shqiptarët në vështrim sipërfaqësor ende shihen si shoqëri primitive e organizuar kryesisht në baza familjare, klanore, pa dinjitet dhe me prirje për të grabitur ose përfituar nga të tjerët. Të “tjerët” në këtë rast është pushteti dhe pasuria e shtetit, duke përfshirë edhe pasuritë natyrore si pronë e përbashkët. Kjo haset më të madhe në Kosovë nepërmjet lokalizmave ose ndjekja e intereseve familjare me pasurinë e tjetërkujt – shtetit ose kombit. BDI-a e qeverisë s. maqedonase ka shkuar edhe më larg në këtë semgent.
Shqiptarëve të Kosovës u duk lajm i mirë që BDI-a fitoi në Kërçovë dhe Strugë në zgjedhjet e fundit parlamentare. Në këto komuna jo që nuk ndryshoj diçka e rëndësishme, por Ali Ahmeti i përdori njerëzit e kësaj ane për t’i sunduar e shantazhuar shqiptarët e rajonit të Shkupit dhe Pollogut. Në Shkup dihet se çka ka bërë dhe po bënë me partnerin qeverisës VMRO. Nxenësit shqiptarë rrihen, qindra ushtarë të UÇK-së mbesin në burgjet e Maqedonisë, e BDI-a thotë se “bashkë jemi me të fortë” (kuptohet, bashkë me VMRO-në). Në Universitetin e Tetovës e ka sjellë djalin e axhës së Aliut, Ismajl Ahmetin (me profesion hoxhë) si prorektor për të ligjëruar gjuhën dhe letërsinë shqipe. Pas këtij diversioni, Aliu shfrytëzon rastin ta marrë diplomën në dorë në lëminë e filozofisë pas plotësimit të formularëve dhe proceduarave për një muaj. Gjatë madatit politik të BDI-së në USHT deri në tetor 2007, ky universitet ka lëshuar 1 000 diploma false për shqiptarët nga Shqipëria, e 1 000 tjera për shqiptarët nga Kosova, konfirmon inspektoriati i arsimit dhe burimet qeveritare. Po deri sot edhe sa tjera i ka lëshuar? Për këtë arsye shpesh herë u them shqiptarëve shikoni gjërat në realitet (për shembull, aftësitë e akademikëve, profesorëve, doktorëve dhe mos u besoni diplomave), e jo në rrenat e BDI-së.
Në komunën e Tetovës drejtorin e të hyrave publike e ka sjellë nga Kërçova, duke synuar kështu të sundoj të gjithë shqiptarët në Maqedoni me kërçovarë dhe dibranë. Vetë Aliu është nga Zajazi i Kërçovës, aty afër xhamisë përfundi lagjes Braja, ose Zajaz Xhuma. Deputetja nga radhët e BDI-së në kuvendin e Maqedonisë, Ermira Mehmeti – Devaja, është kunata e kryetares së komunës së Tetovës, Teuta Arifi – Devaja. Bashkëshorti i Ermirës, Shenoll Devaja, ishte emëruar më 2009 zëvendës ambasador i Maqedonisë në Shqipëri. Mësit në bashkimin dhe martesën e tij me Ermirën, kishte qenë Teuta Arifi, menjëherë pasi Shenolli do të niste detyrën e re në Tiranë. Në fillim të 2014-ës bëhet e ditur se ajo ishte ndarë para tre muajve nga Shenolli pasi ky e kishte përzënë nga shtëpia dhe ia kishte ndalur djalin. Ermira shfrytëzon ndikimin dhe lidhjet e saj në qeverinë e Maqedonisë për ta shkarkuar ish-burrin nga detyra e zëvendës ambasadorit në Tiranë duke e khtyer në Shkup. Kuvendi dhe qeveria nuk janë vende prej nga mund të ndërmerren hakmarrje dhe qërime hesapesh familjare. Për Ermirën dhe VMRO-në nuk po vlejkan dispozitat e kodit penal për ushtrimin e ndikimit. Se sa kontraverse është kjo Ermira shihet kur ajo në kuvend thotë se protestat e qytetarëve nuk duket të shfrytëzohen për përfitime politike, kurse në anën tjetër vetë e shfrytëzon politikën për hakmarrje në punët e saja private. Protestat e qytetarëve janë çështje politike dhe me to duhet të merret politika. Martesa dhe divorci janë punë të dëshirës private. Me këto nuk duhet të merret qeveria dhe politika që janë institucione për t’i shërbyer kolektivit, e jo për t’u përzier në punët dhe qejfet e Ermirës, kush shkurorëzohet, dhe si t’i hakmerret njërin çift. Kjo është Ermira Mehmeti, të cilën Ibrahim Kelmendi e propozonte dhe reklamonte jozyrtarisht për kryetare të Maqedonisë. I. Kelmendi, i njohur në rastin e vrasjes së vëllezërve Gërvalla si agjenti me pseudonimin “Sijalica” (nga serbishtja “llampa elektrike”), kohën më të madhe e kalon në Tetovë, sepse Tetova, prej se e ka marrë pushtetin BDI-a, i ka fuqizuar fort strukturat e UDB-së, deri në atë masë që t’i detyroj shumë burra të rrinë në shtëpi për bojkot të zgjedhjeve, ndërsa gratë që dalin të votojnë duhet të maskohen me shamija nga frika se identifikohen nga UDB-ashët e BDI-së.
Shpend Devaja, me profesion avokat, është bashkëshorti i Teuta Arifit. Burimet e qeverisë së Maqedonisë, siç raporton “Vest”, konfirmojnë se më 14 qershor 2012 Teuta nëpërmjet BDI-së ishte përpjekur që t’i gjëjë punë shtesë bashkëshortit në Gjykatën Supreme të Maqedonisë. Atëherë nuk ia kishte arritur, por tani kishte pasur sukses. Do të thotë Shpend Devaja është zgjedhur gjykatës në Gjykatën Supreme. Për ata që nuk e njohin ekspertizën dhe veprimtarinë e këtij avokati, ai ishte angazhuar në mbrojtjen e luftëtarit të UÇK-së Ibrahim Sulejmani që e kishin burgosur s. maqedonët më 2002 me akuzat se ka kryer krime lufte gjatë konfliktit 2001 të cilin BDI-a edhe sot e quan luftë që e paskan udhëhequr ata (BDI-a). Shepnd Devaja veproj si avokat mbrojtës për 10 vite i I. Sulejmanit i cili tashmë ka vdekur. Mafiozëve të BDI-së nuk u interesoj fare pse nuk u zbatua ligji i amnistisë për shumë pjsëtarë të UÇK-së.
7. Shpifjet kundër kandidatit shqiptar Ilaz Halimi dhe e vërteta për Ali Ahmetin
Profesori Ilaz Halimi është me origjinë nga Shtërpca. Fushata kundër tij më së shumti është bërë nga BDI-a dhe njëfar BDSH-je (Bashkimi Demokratik Shqiptar – parti njeri) të cilën e udhëheq Bardhyl Mahmuti. PDSh-ja, në veçanti kryetari i saj Menduh Thaçi i cili po ashtu është nga Kosova (nga Kaçaniku) me të drejtë i kishte akuzuar të gjithë ata budallenj dhe BDI-në që e quajnë Ali Ahmetin “lider të shqiptarëve në Maqedoni” se “si mund të jetë ai [Aliu] lider i shqiptarëve duke vepruar si lepur i Nikolla Gruevskit?” Është interesant të dihet pse Ali Ahmeti del kundër Ilaz Halimit, dhe me leje të kujt.
Ali Ahmeti vetëm rastësisht dhe me presion ka mbetur në Maqedoni. Patrioti nga Shtërpca dhe i afërmi i Ilaz Halimit, Raxhep Halimi, ka qenë ai i cili ia kishte marrë pasaportën Aliut dhe nuk e kishte lejuar të kthehet në Zvicër, me arsyetimin se neve na duhen njerëz këtu (në Maqedoni) për të vepruar, e jo atje (në Zvicër). Sikurse të ishte gjallë Rexhepi për të parë se si del Ali Ahmeti kundër Ilaz Halimit! Pyetne publikisht Ali Ahmetin për Rexhep Halimin, mbledhjet në Zvicër, dhe akomodimin te Rexhepi.
Një prej komandantëve të UÇK-së në Maqedoni, Xhezair Shaqiri, i njohur si “komandant Hoxha”, dëshmon se Ali Ahmeti me nofkën Abaz Gjuka ka qenë kundër formimit të UÇK-së dhe kundër luftës në Maqedoni në mbledhjen e pestë të LPK-së (Lëvizjes Popullore të Kosovës) të mbajtur në Prizren më 1999. Vetëm kur kishte filluar konflikti në fshatin e Tanushës dhe ishin themeluar celulat e para të UÇK-së, Ali Ahmeti e kishte zbutur qëndrimin. Komandant Hoxha bënë pyetjen se si dhe pse u bë Ali Ahmeti zëdhënës i UÇK-së. Për të gjitha ata që nuk e njohin kronologjinë e UÇK-së në Maqedoni, duhet të rikujtojmë se Xhezair Shaqiri ka qenë deputet në kuvendin e Maqedonisë që e braktisi këtë kuvend për të luftuar për të drejtat e shqiptarëve. Ndërsa Ali Ahmeti si kundërshtar i formimit të UÇK-së dhe luftës, e keqpërdori luftën për t’u futur në kuvend dhe qeveri. Pasojat e tij sot, për të gjithë ata që kanë sy, janë më se të qarta për shqiptarët. Hoxha pyet Aliun se kush më të drejtë e zhvilloj luftën në Maqedoni për shqiptarët, dhe sa prej themeluesve dhe komandantëv të UÇK-së sot janë në BDI? Aliu i ka tradhëtuar të gjithë komandantët. Në VIDEON 3 e keni një dëshmi se kush ka luftuar dhe për çfarë qëllimi.
Gjersa Aliu është lepur i Gruevskit por disi i egër, ekziston edhe lepuri i butë i quajtur Bardhyl Mahmuti. Ky është një frikacak të cilin PDSh-ja e përcillte edhe qytetit deri në shtëpi nga frika që ky e kishte prej s. maqedonve. Ky e kishte quajtur Ilazin si argat të shërbimeve antishqiptare, ku tjetër pos në televizionin zëdhënës të BDI-së Alsat-M në emisionin “Rruga e drejtë.” Edhe pse s’paska gjetur aq vende tjera për t’i shitur rrenat e tij, po e cekim se çka thotë: “Të gjithë shqiptarëve u kujtohet se, në muajin shkurt të vitit 2010, Iljaz Halimi deklaroi publikisht në Emisionin «Rruga Drejtë», të TV ALSAT M, se nuk i intereson politika e humbjes së gjurmëve ilire-shqiptare dhe se shteti i Maqedonisë mund të ndërtojë sa të dojë Kisha ortodokse maqedonase mbi themelet shqiptare.”Ndonëse kjo ishte një deklaratë e papërgjegjshme e Ilazit (unë nuk e kam dëgjuar), a mos është Mahmuti e BDI-a që përkujdesen për trashëgiminë ilire? Këtyre nuk po u intereson fare a ia marrin s. maqedonët Shqipërisë lumenjët, e bllokojnë kufirin me Kosovën, e këta na shesin kopalla për ilirë. Normal që kanë që kanë të drejtë s. maqedonët të ndërtojnë kisha ortodokse maqedone sa t’ua dojë qejfi mbi themelet e ilirëve, ashtu siç kanë vepruar dhe veprojnë serbët në Bosnjë dhe Serbi. Edhe otomanët kanë ndërtuar kala në themelet e ilirëve ku sot gjendet kalaja e Tetovës. Po në të njëjtin vend s. maqedonasit kanë ndërtuar një kishë. Pse, a po ti ndal Mahmuti dhe Ali Ahmeti që janë në gjendje t’i shesin të gjithë shqiptarët për interesa korrupsioni dhe hajnie, a? Kodrën e Diellit dhe Radikën po ja u jep s. maqedonasve BDI-a e jo Ilaz Halimi, o Bardhyl Mahmuti. A din t’i ta bësh dallimin ndërmjet fjalës dhe veprës, ose konkretës dhe abstraktës, apo të kanë lanë sytë edhe ty si Adem Demaçin? Ti merru me fjalë, e s. maqedonët realizo vepra konkrete në dëm të shqiptarëve, me ndihmën e BDI-së.
8. Pse VMRO-ja kurrë nuk do të mund t’i bënte këto gjëra po të ishte PDSh-ja në pushtet?Meqenëse njeriu është produkt i informatave dhe njohurive, e shumica e shqiptarëve janë produkt i propagandës dhe gënjeshtrave, po u sjellim disa nga shumë dëshmi se çfarë në të vëretë është PDSh-ja dhe si reagon ajo në kuvendin e Maqedonisë kur është në pyetje lufta, Kosova, dhe Car Dushani të cilin e solli i dashuri i Adem Demaçit, Ali Ahmeti.
Ali Ahmeti nuk ka udhëhequr kurrfarë lufte. Luftën e vërtetë e kanë bërë ata që më shumë luftojnë në tavolinë dhe kuvend për interesa të shqiptarëve, se sa Aliu dhe Demaçi si llaskuca dhe tradhtarë. Këtu në adresën e mëposhtme e keni fjalimin e Ruzhdi Matoshit sa ishte deputet i PDSh-së në kuvendin e Maqedonisë, me origjinë nga Kosova, luftëtar i dy luftërave të UÇK-së (në Kosovë dhe Maqedoni):
VIDEO 3: Deputeti i PDSh-së Ruzhdi Matoshi, luftëtar i dy luftërave, në kuvendin e Maqedonisë: http://www.youtube.com/watch?v=2rjbOG7FfqM
Këso gjërash të drejtpërdrejta nuk guxon asnjë deputet i BDI-së t’i thotë në kuvendin e Maqedonisë. Në fakt, janë pikërisht deputetët e BDI-së të cilët më së shumti u sjellin telashe shqiptarëve në Maqedoni. Publiku shqiptarë nuk është aq edhe i njohur se çfarë lufte bëjnë në kuvend të Maqedonisë për të drejtat e shqiptarëve, që fakteqësisht përgjegjëse kryesore është BDI-a.
“Ju [BDI] ktu thoni se është e arritur e madhe se u ka kthyer LSDM-ja! N’dreq t’mallkum le t’shkojnë edhe ata, bashk me ju, bashk me VMRO-në! Boni pazar, i shitni interesat nëpërmjet gjakut t’fëmijve t’shqiptarëve për t’i rujt karrikat e juaja – kolltuqet. Kërkoj urgjentisht, ama urgjentisht, që të gjithë të arrestuarit shqiptar sot, të lirohen menjëherë. Se përndryshe, Maqedonia, BDI-a, Ali tradhtari, Ali i poshtri, bashk me Nikolla Grueskin le t’shkojnë n’dreq t’mallkum dhe n’[p.] t’nanës; krejt me BDI, me VMRO, edhe kta qe janë knej ktu… Ne, sot e lshojmë punën e ktij kuvendi, nuk marrim pjesë n’këtë parlament m…”
VIDEO 4: Deputeti i PDSh-së Bekim Fazliu: http://www.youtube.com/watch?v=bNaPLlIXnpk
Këto vërejtje i drejtohen kryesisht BDI-së dhe Ali Ahmetit të cilët po i mbron Adem Demaçi i rrokatur dhe Sabri maxhupi. A reagoj ndonjëherë BDI-a dhe këta maxhupët e Kosovës për vendosjen e statujës së Car Dushanit në qendër të Shkupit? Car Dushanin e kthej në Shkup BDI-a, me ndihmën e deputeti serb në kuvendin e Maqedonisë, Miletiq. Këtu e keni reagimin e PDSh-së kundër Miletiqit dhe BDI-së në kuvendin e Maqedonisë:
Bekim Fazliu: A je n’veti [Miletiq]? Car Dushani është mbret vetëm i këtyre t’BDI-së. Mos i ngatrro gjërat. Ju, vazhdoni të mbetni vetëm kriminelë…..” Me gjerësisht se si Miletiqi i thotë kuvendit të Maqedonisë se Car Dushani është mbret edhe i juaj (shqiptarëve):
VIDEO 4: Bekim Fazliu i thotë Miletiqit “a je n’veti” për Car Duashnin http://www.youtube.com/watch?v=bvh9ps5u3MY
Këso reagime të deputetëve nga radhët e PDSh-së ka deri në pakufi, por që truri i vockël i Adem Demaçit nuk është në gjendje t’i kuptoj. Këtu e keni reagimin e deputetit Orhan Ibrahimi kundër Fatmir Besimit të BDI-së “Hajt na fol pak për lidhjet tua me Vojska Serbije”
VIDEO 5: Orhan Ibrahimi e pyet Fatmir Besimin: http://www.youtube.com/watch?v=bvh9ps5u3MY
9. Kush tjetër lufton për të drejtat e shqiptarëve në Maqedoni
Përkundër shantazheve, vëzhgimeve dhe kërcënimeve të drejtpërdrejta nga UDB-ashët e BDI-së, bashkësia islame e shqiptarëve në Maqedoni del me një qëndrim dhe shpërndarjen e tij nëpërmjet fletushkave. Fletushka në krye përmban ngjyrën e kuqe me shiponjën dykrenare të zezë, dhe në sfond xhaminë e Abdurrahman Pashës (të quajtur nga s. maqedonët “xhamia e larme”). Në atë fletushkë, thuhet:
“Të nderuar shqiptar! Të nderuar mysliman! Më 13 prill 2014 dita e diel, mbahen zgjedhjet presidenciale. Ju lutem të dilni në mënyrë masovike në këto zgjedhje. Duke dalë në zgjedhje, duke votuar kandidatin e vetëm shqiptar, duke votuar kandidatin e vetëm mysliman, Ju: 1) i tregoni botës se sa shumë jemi ne jomaqedon që jetojmë në Maqedoni; 2) i mbroni interesat kombëtare dhe fetare; 3) e bëni më të sigurtë ardhmërinë dhe perspektivën e fëmijëve tuaj; 4) ua merrni legjitimitetin disa shqiptarëve të korruptuar dhe të inkriminuar në krim; 5) ua bëni më dije maqedonasve se ne shqiptarët, ne myslimanët patjetër duhet të jemi të barabartë.
Të gjithë shqiptarët, të gjithë myslimanët pa marrë parasysh se çfarë partie jeni, pa marrë parasysh se çfarë bindje politike keni më 13 prill dilni dhe votoni kandidatin e vetëm shqiptar, kandidatin e vetëm mysliman prof. Iljaz Halimin nr. 2. Zoti na ndihmoftë!”
Vetëm te ky grupim i shqiptarëve, e pjesërisht edhe partia RDK (Rilindja Demokratike Kombëtare) në Maqedoni ka unitet dhe karakter. Të tjerët, sidomos të BDI-së, ekzistojnë vetëm për t’i përçarë, dezintegruar, shitur, dhe rrënuar dinjitetin e shqiptarëve.
10. BDI është e rrëzuar, por atë po e mban në këmbë lideri i PDSh-sëTë lodhur nga veprimtaria antishqiptare e BDI-së, votuesit shqiptarë në Maqedoni nuk kanë aq alternativa, os siç më thoshin ata, ku ta thejmë kokën! PDSh-ja është e parti e shqiptarëve. Deputetët e saj janë zakonisht këmbëngulës dhe të pakompromis në të drejtat e shqiptarëve. Këtë keni mundur ta vëreni me secilin deputet të saj, qoftë ai Ruzhdi Matoshi, Bekim Fazliu, Orhan Ibrahimi, etj. Mirëpo, fajet e margjinalizimit të PDSh-së nuk i ka aq shumë BDI-a me shërbimin UDB-ash sa i ka kryetari i PDSh-së Menduh Thaçi i cili nuk lejon reformimin e partisë, decentralizmin e saj, krijimin e shtabeve dhe ekipeve për veprim, pra nuk po e bënë partinë meremet me njerëz kompetent dhe të aftë. Njerëz të tillë për veprim ka mjaft në Maqedoni që do të ishin të gatshëm t’i bashkangjiten po që se u jep komptenca për të vepruar. Një grup i ekspertëve nga kjo parti, që nuk mjafton, ka dalë me këtë propozim PRIORITAR në prjektet e infrastrukturës rrugore për bashkim dhe integrim: 1) ndërtimi i autostradës Shkup – Hani i Elezit; 2) ndërtimi i rrugës Tetovë – Prizren; dhe 3) ndërtimi i rrugës Strugë – Pogradec. Edhe studimet e arsyeshmërisë i kishin bërë. Realizimi i këtyre projekteve i integron dhe bashkon më shumë shqiptarët e Maqedonisë me ata të Kosovës dhe Shqipërisë. Kjo nuk i pëlqen aspak BDI-së dhe UDB-ashëve të saj të cilët i orientojnë mjetet e shqiptarëve në statuja të Car Dushanit, devijim të lumejve, ryshfete, korrupsion, krim, shantazhe, metoda përgjimi, databazë të shqiptarëve për llogari të UDB-së dhe rekomandimi i Ali Ahmetit se shqiptarët më mirë është të merren me ruajtjen e deleve dhe të mbjellin lakra. Nën mandatin e PDSh-së nuk do të mund të bëhej devijimi i Radikës pa krisur shqelmat e grushtat e deputetëve shqiptarë me ata s. maqedonas, e pas tyre edhe lufta në terren. Por problemi këtu janë deputetët e BDI-së që kamuflohen si shqiptarë, e me vepra janë në anën e s. maqedonëve.
Ka shumë patriotë që janë të gatshëm t’i bashkangjiten kauzës së PDSh-së kundër rrënimit të shqiptarëve që po e bënë BDI-a, por nuk mund të kyçen shkaku se pengesë në reformën e partisë është bërë udhëheqësi i saj Mendu Thaçi që nuk i ofron njerëzit e aftë. Ai, duke e cilësuar PDSh-në si pronë te veten e jo të shumë tjerëve, po ashtu nuk i është ofruar Rilindjes Demokratike Kombëtare (RDK) për bashkëpunim ose edhe për bashkim si koalicion. Po të dalë në fushatë PDSh-ja dhe ta promovoj Zeqir Kadriun si kandidat për ministër të arsimit, Ruzhdi Matoshin për ministër të bujqësisë, elektorati i PDSh-së do të shtohej dukshëm. Po ashtu, gjersa Ali Ahmeti rekruton maxhupë dhe matufë nga Kosova për interesa të ngushta, Menduh Thaçi nuk e sheh të arsyeshme që grupit të ekspertëve t’ia bashkangjes shumë kosovarë (ka sa të duash edhe këndej; nuk janë krejt maxhupë dhe matufa si Sabri Fejzullahu dhe Adem Demaçi) të cilët bëjnë presione për lidhje sa më të shpejtë të Prishtinës me Shkupin me autostradë dhe Prizrenin me Tetovën me rrugë të re. Ka po ashtu të gatshëm të ndihmojnë sikur më 2001, por kësaj radhe duhet kundër BDI-së, sepse kjo është pengesa kryesore dhe antishqiptarizmi konkret.
Përfundim
Nuk ka kurrfarë dyshimi se Adem Demaçi nuk ka mend. Ka dyshim vetëm nëse sytë e tij i bëjnë dritë dhe i sheh gjërat në terren. A nuk e sheh ai përfundimin e projektit Shkupi 2014 që kushton 500 milionë euro? A nuk e sheh ai se ky projekt u bë me bekimin e Ali Ahmetit dhe BDI-së si qeveri? A nuk e sheh se autostrada Shkup – Han i Elezit mund të ndrtohet me më së shumti 50 milionë euro, të cilën BDI-a dhe VMRO-ja me qëllim nuk duan ta ndërtojnë nga frika se kjo lidhet me autostradën Prishtinë – Kaçanik përgjatë së cilës janë duke u ndërtuar zona industriale, dhe frikën se kështu deri në Shkup do të krijohet një territor i zhvilluar dhe i integruar shqiptar? Nga kjo ka frikë matufi Adem Demaçi, prandaj bënë thirrje për ta votuar BDI-në që e sjell Car Dushanin në zemër të Shkupit, ish-kryeqytetin shqiptar të Vilajetit të Kosovës që shtrihej nga Bosnja deri në Bullgari me gjithsej 34 000 km2 ose tri herë me shumë se sipërfaqja e sotme e Kosovës. Publiku shqiptarë nuk duhet t’i ngatërroj gjërat; Car Dushani është mbreti i BDI-së, Adem Demaçit, Sabri maxhupit, Valon Saraqin(ovskit), Bardhyl lepurit të butë, të cilët duhet të shkojnë n’dreq t’mallkum dhe n’[p.] t’nanës.
Simpatizantët e BDI-së që vijnë kryesisht nga rajoni i jugpërendimit të Maqedonisë, janë kryesisht të këtij lloji: janë njerëz mikpritës, të sinqertë, kanë respekt për shqiptarët e Kosovës (çka vërtetohet edhe me strehimin e shumë refugjatëve nga Kosova më 1999) derisa janë në represion nga s. maqedonët. Ne këso rrethana ata ndihen me të afërt me shqiptarët e Kosovës me shpresë se në afat të gjatë mund të mbështeten tek kosovarët për të drejtat kombëtare si baraspeshë kundër s. maqedonëve. Në momentin kur u jepet rasti të rehatohen me s. maqedonët, t’shkelin. Kjo vërtetohet me atë se pasi u “integruan” me s. maqedonët, ata punuan eksluzivisht kundër shqiptarëve në përgjithësi. Çdo gjë madhore konkrete ua dhanë s. maqedonëve gjersa vetë përkujdesen për keqpërdorim të pushtetit nepërmjet nepotizmit, haraçeve, kërcënimeve të drejtpërdrejta, punë me interesa të ngushta siç janë martesat dhe divorcet. Këto veprimtari i përngjajnë koxha fort përshkrimit të shqiptarëve në enciklopedinë s. maqedonase. Populli nuk thotë kot “maxhupi kur t’i bon pesë pare t’shkel.” BDI-a i ka bërë këto dhe po i përdorë për t’i shkelur shqiptarët jo vetëm në Maqedoni, por për t’u sjellë dëme edhe shqiptarëve në Kosovë e më gjerë si komb. Nuk është aspak çudi pse gjithë atyre simpatizantëve të BDI-së në Shkup e prisnin me duartrokitje fjalimin e një maxhupi nga Kosova, sepse janë me karakter të njëjtë. Këtyre nuk u intereson dinjiteti, ndershmëria dhe mençuria (për çka edhe shtypin sa munden diploma pa mbulesë), por vetëm paraja me metoda të pista dhe jashtëligjore siç janë nepotizmi, shantazhet, haraçi, frikësimi dhe kërcënimi i drejpërdrejtë duke tentuar të bëhen një lloj UDB-je por kundër bashkëkombasve të vet në kuadër të VMRO-së.
Si mund të veproj VMRO-ja? Sipas shumë gjasave, do ta përjashtoj BDI-në nga qeveria dhe mund ta marrë PDSh-në (ndoshta edhe RDK-në) në koalicion. Këtë nuk do ta bëjë se nuk i pëlqejnë veprimet e BDI-së për llogari të s. maqedonëve dhe në dëm të shqiptarëve. VMRO e ka lënë BDI-në në keqpërdorime dhe përfitime të mëdha të jashtëligjshme. Meqenëse është fuqizuar pak, interesi i VMRO-së është që ta largoj BDI-në dhe ta sjellë PDSh-në më të dobët. Kjo strategji e VMRO-së i mundëson asaj t’i mbajë nën kontroll shqiptarët për një kohë të gjatë. Do të filloj zbatimi i ligjit kundër BDI-së. PDSh-ja do të nxitet të ecë rrugës së ngjashme të BDI-së për ta mbajtur këtë cikël të keq qeverisjes deri në pakufi. Por, deputetët e PDSh-së gjithmonë kanë treguar se janë shumë të drejtpërdrejtë në të drejta. Qeveria e Maqedonisë kurrë nuk do të ishte në gjendje t’i bëjë këto që i bëri po të ishte në koalicion PDSh-ja. Më mirë do të ishte që qeveria e tashme të ishte në tërësi e udhëhequr nga s. maqedonët pa përfaqësues të BDI-së, sepse tek e fundit çdo kund mund të ankoheshim se neglizhenca e zhvillimit të infrastrukturës me Kosovën dhe Shqipërinë është pasojë e një kombi tjetër, e jo e bashkëkombasve tanë (BDI) të cilët për kah veprat janë te një kombi tjetër.

Related

Opinione 1892831850175094363

Follow Us

Hot in week

Recent

Comments

Connect Us

item