Klinton: Pse vendosa për bombardimin e ish-Jugosllavisë

Ish presidenti amerikan Bill Klinton pas fillimit të bombardimeve të NATO-s mbi objektet ushtarake serbe më 24 mars 1999, tri javë më vonë m...


Ish presidenti amerikan Bill Klinton pas fillimit të bombardimeve të NATO-s mbi objektet ushtarake serbe më 24 mars 1999, tri javë më vonë më 12 prill 1999 kishte nisur një sqarim në drejtim të Dhomës së Përfaqësuesve ku sqaronte arsyen e fillimit të këtyre bombardimeve. Përveç  të tjerave Klinton tregon edhe për një numër të madh të të vrarëve kosovarë nga forcat serbe dhe për një numër të madh të të shpërngulurve nga Kosova.

Më poshtë mund ta lexoni të plotë sqarimin e ish Presidentit Klinton drejtuar Dhomës së Posaçme.
z. Kryetar i Dhomës së Përfaqësuesve: rreth orës 1:30 pasdite sipas orës lokale të Bregut Lindor më 24 mars 1999, forcat ushtarake amerikane, nën drejtimin tim dhe në koalicion me aleatët tanë të NATO-s, ka filluar një seri sulmesh ajrore në Republikën Federale të Jugosllavisë (RFJ) në përgjigje të qeverisë së RFJ-së e cila është duke e vazhduar fushatën e dhunës dhe represionit kundër popullsisë etnike shqiptare në Kosovë. Misioni i sulmeve ajrore është për të treguar seriozitetin e qëllimit të NATO-s në mënyrë që udhëheqësit serbë të kuptojnë domosdoshmërinë e ndryshimit të kursit; sigurisht, për të penguar një ofensivë edhe më të përgjakshme kundër civilëve të pafajshëm në Kosovë; dhe nëse është e nevojshme, për të dëmtuar seriozisht kapaciteti e ushtrisë serbe që po dëmtojnë popullin e Kosovës. Me pak fjalë, në qoftë se presidenti Millosheviç nuk do të bëjë paqe, ne do të kufizojmë aftësinë e tij për të luftuar.
Siç jeni në dijeni, Qeveria e RFJ-së ka qenë e angazhuar në një konflikt brutal në Kosovë. Në këtë konflikt, mijëra civilë të pafajshëm kosovarë janë vrarë ose plagosur nga forcat qeveritare të sigurisë. Represioni i pandërprerë ndaj kosovarëve nga Ushtaria e RFJ-së dhe forcat policore të sigurisë përbën një rrezik për sigurinë rajonale, veçanërisht në Shqipëri dhe Maqedoni dhe potencialisht, në Greqi dhe në Turqi. Dhjetëra mijëra të tjerë janë shpërngulur nga shtëpitë e tyre, dhe shumë prej tyre kanë ikur në vendet fqinje të Bosnjës, Shqipërisë dhe Maqedonisë.
Këto veprime janë si rezultat i politikave të ndjekura nga Presidenti Millosheviç, i cili filloi luftërat në Bosnjë dhe Kroaci, dhe u zhvendos kundër Sllovenisë në dekadën e fundit. Shtetet e Bashkuara , janë duke punuar ngushtë me aleatët tanë evropianë dhe Rusia ka ndjekur një zgjidhje diplomatike qysh prej fillimit të krizës. Udhëheqësit e Kosovës ranë dakord për zgjidhjen e përkohshme të negociuar në Rambuje, por qeveria e RFJ refuzoi edhe për të diskutuar elementet kyçe të marrëveshjes së paqes. Në vend të kësaj, Qeveria e RFJ-së vazhdon sulmet e saj mbi popullatën e Kosovës e cila ka dislokuar rreth 40,000 trupa në Kosovë dhe është në përgatitje për një ofensivë të madhe dhe duke bërë shkelje të qartë të angazhimeve që ajo kishte premtuar.
Qeveria e RFJ-së ka dështuar për t’iu përgjigjur Rezolutës së Këshillit të Sigurimit të OKB-së, dhe veprimet e saj janë në kundërshtim me detyrimet e saj sipas Kartës së OKB-së. Dhe veprimet e qeverisë së RFJ-së në Kosovë nuk janë thjesht një çështje e brendshme e saj. Këshilli i Sigurimit ka dënuar veprimet e RFJ-së si një kërcënim për paqen dhe sigurinë rajonale. Dhuna e qeverisë së RFJ-së po krijon një konflikt pa kufij natyrorë, duke i shtyrë refugjatët jashtë kufijve dhe potencialisht duke tërhequr vendet fqinje.
Rajoni i Kosovës është një fuçi baruti që mund të ndezë një luftë më të gjerë në Evropë, me pasoja të rrezikshme për Shtetet e Bashkuara. Forcat e Shteteve të Bashkuara dhe ato të NATO-s kanë në shënjestër sistemin e integruar të mbrojtjes ajrore të qeverisë të RFJ-së, ushtrinë dhe komandën e policisë dhe elementët e kontrollit dhe objektet ushtarako-policore të sigurisë dhe të infrastrukturës. Flota e Shtetëve të Bashkuara dhe aeroplanmbajtëset e SHBA-së po marrin pjesë në këto operacione. Shumë prej aleatëve tanë të NATO-s gjithashtu po kontribuojnë me avionë dhe forca të tjera.
Përveç kësaj, që nga fillimi i operacioneve ajrore, ambasada e SHBA-së në Shkup, Maqedoni është bërë subjekt gjithnjë e më shumë i demonstruesve armiqësorë të një numri të madh simpatizantësh të serbëve. Në përgjigje të kësaj, unë kam autorizuar një njësi të përbërë nga rreth 100 marinsa nga USS Nassau (LHA 4), e cila po mbështet operacionet ajrore në Kosovë, që të vendoset në Shkup për të rritur sigurinë në ambasadën tonë. Këta marinsa do të mbeten të vendosur në atë mënyrë për sa kohë është e nevojshme për të mbrojtur ambasadën tonë dhe qytetarët amerikan.
Ne nuk mund ta parashikojmë saktë se për sa kohë do të duhet të vazhdojnë këto operacione. Millosheviçi duhet të ndalë ofensivën e tij, të ndalojë shtypjen, dhe të bjerë dakord për një marrëveshje paqeje të bazuar në kornizën e Rambujesë. Nëse ai nuk i pranon kërkesat e komunitetit ndërkombëtar, operacionet e NATO-s do të dëmtojnë seriozisht kapacitetin ushtarak të Serbisë, i cili po cenon jetën e njerëzve në Kosovë. Forcat e NATO-s gjithashtu do të përdorin forcën për sa është e nevojshme për të mbrojtur veten e tyre në realizimin e misionit të tyre. Unë kam marrë këto vendime në bazë të autoritetit tim kushtetues për të drejtuar politikën e jashtme të SHBA-së dhe si Komandant i Përgjithshëm dhe Shefi i Ekzekutivit.
Duke bërë këtë, unë kam marrë në konsideratë pikëpamjet dhe mbështetjen e shprehur nga Kongresi në S Con Res 21 dhe H Con Res 42 ( Rezolutë e Senatit dhe e Dhomës së Përfaqësuesve). Unë e kam siguruar këtë raport si pjesë të përpjekjeve të mia për të mbajtur Kongresin të informuar plotësisht, në përputhje me “Kompetencat e Rezolutës për Luftën”. Vlerësojmë mbështetjen e Kongresit në këtë veprim.
Sinqerisht, BILL CLINTONRelated

Speciale 7182131513071155873

Follow Us

Hot in week

Recent

Comments

Connect Us

item